Tutorial: Tilt-Shift in Photoshop

Sau mai exact: cum sa dai senzatia de miniaturi unei imagini sau fotografii, cam asa cum sunt acum promo-urile de la Antena 1 sau cum sunt imaginile prezentate de mine aici, facute asa din joaca.

1. Cautam imaginea

Primul lucru ce trebuie facut e sa deschidem imaginea pe care vrem sa o prelucram. Pentru cele mai reusite efecte de acest gen, e bine sa alegem imagini sau poze efectuate de la o inaltime ceva mai mare decat subiectul fotografiat. Eu am ales imaginea de mai jos, facuta acum 2 ani la barajul Vidraru:

Imaginea de start

. Primele efecte

Odata aleasa si deschisa imaginea imaginea, ca sa ne putem face de cap cu ea, deblocam layer-ul in care ea se afla (daca e blocat) prin dublu click pe layer si apoi “Enter”.

Alegerea gradient-ului

Alegerea gradient-ului

Urmatorul pas e sa intram in modul “Quick Mask” apasand pe tasta Q. Odata intrat in Quick Mask, selectam Gradient tool (apasand tasta G sau selectand-ul din meniul cu instrumente aflat in stanga in mod normal).
Aici trebuie avut in vedere ca gradient-ul sa fie de la negru spre alb, iar forma acestuia sa fie in functie de tipul de efect dorit. Eu am ales Reflected Gradient, insa la fel de bine se poate selecta Linear Gradient sau Radial Gradient.

Revenind la imaginea de mai sus, trasam cu mouse-ul o linie dreapta (tinand apasat tasta Shift pentru ca linia sa fie dreapta) incepand de la baza masinii (asa cum se vede in imaginea de mai jos, partea stanga) si pana undeva in partea de sus a masinii. Aceasta zona va fi practic zona in care dorim sa ne axam si unde imaginea va fi cea mai clara, restul imaginii devenind (putin mai incolo) mai neclara, dand impresia de spatialitate si de miniaturizare.

Quick Mask

Zona rosie ne confirma faptul ca gradient-ul a fost adaugat si tot acolo, vom si vedea practic si efectul de miniaturizare.

Iesim acum din Quick Mask la fel cum am si intrat: apasand tasta Q. Vom vedea astfel ca practic, o parte din poza va fi selectata, in functie de cum a fost aplicat gradientul in Quick Mask Mode:

Selectia imaginii

3. Adaugarea efectului

Pentru efectul complet de miniaturizare, acum aplicam un efect de Lens Blur (Filter>Blur>Lens Blur):

Aplicare efect Lens Blur

Setarile implicite furnizate de Photoshop sunt in regula si nu mai e nevoie sa faceti si alte modificari aici, decat doar daca doriti sa accentuati efectul. Apasati ok si veti vedea ca deja poza va da impresia ca reprezinta miniaturi. Insa pentru ca ea sa fie completa, vom mai adauga cateva mici efecte imaginii finale.

4. Efecte finale

Pentru a mari putin efectul de Tilt-Shift, adaugam acum putina saturatie imaginii asa cum se vede mai jos (Image>Adjustments>Hue/Saturation…):
Saturarea imaginii
..precum si putina luminozitate (Image>Adjustments>Bightness/Contrast), ca toate detaliile sa fie mai vizibile:
Luminozitate

Si in ultimul rand, pentru ca imaginea sa fie mai clara si sa contina culori mai vii, ne folosim de micul efect invatat aici si anume – duplicarea layer-ului si apoi setarea acestuia ca si Soft light la Blending Mode:
Soft Light Blending Mode

5. Imaginea finala

Daca totul a decurs normal, imaginea de final ar trebui sa arate cam asa:
Imaginea finala

Concluzie

Acest efect de Tilt-Shift, este un efect usor de obtinut, dar care ofera o noua perspectiva imaginilor facute sau gasite pe internet. Cu putin noroc, el se poate obtine in mai putin de 5 minute, iar rezultatul final merita acest mic efort. Daca insa nu dorestii sa retii toti acesti pasi, e bine de stiut ca exista si un Auto Tilt-Shift Photoshop Action, adica practic poti sa obtii efectul de mai sus cu un singur click. Cum se instaleaza si cum se realizeaza asta, aflati daca dati click pe link-ul anterior, insa dezavantajul acestei metode este ca nu poti sa reglezi zona in care se doreste focalizarea efectului si in plus, action-ul face si o redimensionare a imaginii.

Daca vrei sa mai si inveti cate ceva, poate acest tutorial te va ajuta rapid sa dai un nou aspect imaginilor sau fotografiilor tale.

Bafta.

One thought on “Tutorial: Tilt-Shift in Photoshop

  1. Interesant tick :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>