Cateva metode simple de a face economie la consumul de apa

Astăzi, este Ziua Mondială a Apei, iar noi, fie că vrem sau nu, trăim într-o lume în care resursele noastre atât cele naturale cât și cele financiare sunt din ce în ce mai puține. Iar dacă de cele naturale încă nu ne dăm seamă că sunt pe cale de dispariție, sunt sigur că pe zi ce trece cheltuielile zilnice ne ard tot mai rău la buzunar, pe fiecare dintre noi. Iar dacă nici asta nu este o problemă pentru tine, da-mi voie să îți spun că făcând economie la consumul de apă, poți ajuta și tu puțin natura, portofelul tău și nu în ultimul rând, sufletul tău, pentru că te vei simți mult mai bine știind că folosind câteva idei simple, poți să faci atât de mult bine.

Sau, dacă ești și tu în situația mea, adică folosești o fosă septică în loc de canalizare, te asigur că aceste idei simple vor rări nevoia de a vidanja fosa. Eu de exemplu, am o fosă relativ mică pentru o familie de 3 suflete obsedate de duşul zilnic și cu toate acestea, de 3 ani de când folosim fosa, încă nu am fost nevoiți să o vidanjam.

Buuuun, acestea fiind spuse, să vedem ce e de facut:

1. Fii responsabil

Serios, mi se pare cel mai important lucru, fară de care nici nu mai are rost să continui să citeşti rândurile de mai jos. Dacş e sa faci ceva oconomie la apa, TREBUIE sa VREI si sa fi constient de faptul ca asta va presupune si mici sacrificii ce tin de modul tau de viata, insa te asigur, din nou, ca in timp totul ti se va parea atat de normal si de logic incat vei vrea sa convingi si pe altii sa faca la fel. Si va trebui sa o faci cel putin cu restul membrilor din familie si cine stie, poate intr-o buna zi ai sa-ti convingi si vecinii sa faca la fel.

2. Redu cantitatea de apa din bazinul toaletei

Da, ai citit bine. Nu există zi în care să nu ne ducem la WC și să nu folosim toaleta, iar atunci când tragi apa, indiferent de ce ai făcut tu pe acolo, se duc cel puțin 9 litri de apa degeaba, aș putea spune. Eu spun că ajung și 6 de exemplu. O economie de 3 litri la fiecare folosire. Cum faci asta? Simplu: sunt sigur că acum aproape toate casele și apartamentele au un bazin modern la care se poate regla foarte ușor cantitatea de apa înmagazinată. Tot ce trebuie să faci e să iei capacul ce acoperă bazinul și să reglezi plutitorul sau flotorul, care în general e un fel de cutiuță din plastic ce plutește deasupra apei. Reglând acest plutitor pe înălțime, practic reglezi și cantitatea de apa folosită pentru umplerea lui. Sau, în cazul în care ai ajuns în acel punct în care e nevoie să îți schimbi bazinul WC-ului, îți recomand un bazin care are 2 butoane: pentru cantitatea normală și încă un buton pentru o cantitate măi mica de apă. Sau chiar și dacă nu ai un astfel de bazin, pentru un mic pipi, e suficient să apeși butonul și apoi să îl aduci înapoi înainte de a se goli apa. Și bam, în loc de 9 litri, ai folosit maxim 3 litri, o economie de 6 litri de apa. E ceva, nu?

Vas toaleta

3. Opreste apa atunci cand te barbieresti

Asta e pentru bărbaţi, deşi cred că are ceva aplicabilitate şi la femei. Oricum, ideea e că eu şi acum îl văd pe unchiul meu cum îşi punea puţină apţ într-un bol şi îi ajungea pentru a se rade complet pe faţă. Noi de ce nu am face la fel? Ok, poate ca e prea exagerat chiar aşa, dar poţi să faci şi tu cum fac eu: lasă să curgă apa doar cand clăteşti lama şi nu tot timpul, aşa cum sunt sigur că mulţi dintre voi faceţi. Cred că e destul de clar că în acest mod, economia la apă este substanţială.

Apa de la robinet

4. Investeste intr-o masina de spalat vase

Asta poate să sune cam ciudat şi veţi spune că asta e o investiţie e destul de serioasa, că nu merită şi că asta nu înseamnă deloc economie la banuţi. Dar vă asigur că pe termen lung, e o investiţie foarte bună. Un spălat de vase de la robinet consumă cam 50 litri de apă, iar o maşină de spălat vase foloseşte la un ciclu de spălare in jur de 12-17 litri de apa. Consumul nostru de apă nu era foarte mare, însa după ce am achizitionat o maşină de spălat vase, consumul de apa a mai scazut cu aproape 30%. Ca să nu vă mai spun ca vasele noastre arată acum impecabil şi ca timpul câştigat prin faptul că nu mai stăm noi să spălăm vasele este de nepreţuit. Mie imi place să spăl vase, dar de când am şi eu un fecior, prefer să mă joc mai mult cu el decât să mai pierd şi vremea cu spălatul vaselor. Şi credeţi-mă, se strâng destule vase zilnic. Noi ne-am luat o maşină de spălat vase Whirlpool, însă sunt sigur că aproape orice maşină de spalat vase e la fel de bună şi vă va economisi atât apa cât şi bani şi, poate cel mai important, timp.

Masina de spalat vase Whirlpool la e-mag

5. Inlocuieste baia ce o faci in cada cu un dus

O simplă baie facută într-o cadă poate să scoata un consum de 150-200 litri de apă. Pentru un duş rapid ai nevoie de jumatate din această cantitate de apă. Ca să nu iţi mai spun că e şi mult mai igienic şi mai revigorant, aşa ca foloseşte-l cu incredere. Merita.

Fa un dus in locul unei bai

6. Repara

- un robinet care picură consumă aproximativ 17 litri într-o singură zi, iar o toaletă, aproximativ 40 de litri
- un singur robinet neetanş sau un vas WC care pierde o singură picătură pe secundă vor duce la o pierdere de apă de 0,5 m3/lună
- dacă firul de apă care se prelinge din cauza unui singur robinet sau vas WC defecte este de 3 mm, pierderea lunară poate depăşi 26,2 m3, mai mult decât echivalentul consumului mediu de apă a patru persoane timp de o lună
-un bloc cu aproximativ 40 de apartamente cu robinete care pierd câte o picătură pe secundă şi cu vase WC care pierd un fir de apă de doar 1mm timp de 10 secunde, ajunge la o pierdere de 282,2 m3/lună

Sursa…

Aşa ca daca ai un robinet sau un vas de WC care curge, nu îl lăsa aşa. Pune mana pe o sculă, cumpără o granitură şi repar-l. Nu e greu, nu durează mult şi iţi poate salva o grămadă de apa. Şi bani pe deasupra.

Repara scurgerile

Concluzie

A face economie la apa folosită zi de zi nu e deloc greu, ba aş putea spune că e chiar uşor şi că în scurt timp, aceste metode simple, dar eficiente, le vei putea face din reflex. Poate nu vei reuşi să salvezi planeta, dar cu siguranţa, i-ai prelungit existenta, iar tu ai mai salvat şi câţiva leuţi. Deci nu mai sta pe gânduri şi incepe să economiseşti de acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>