Banala raceala, acum pentru o perioada mai lunga

De la inceput vreau sa precizez ca nu vorbesc acum in calitate de expert, insa, din cele observate de mine in ultima perioada, banala raceala de care in trecut scapam in 2-3 zile, acum dureaza chiar si saptamani intregi. Multe din persoanele pe care le cunosc s-au imbolnavit in aceasta iarna, majoritatea dintre ele avand clasicele simptome ale racelii chiar si 2 saptamani. Mie mi se pare enorm pentru o raceala, mai ales in anul de gratie 2012. Specialistii dau vina pe o asa zisa mutatie a virusului sau a bacteriilor care provoaca in general bolile.
Sunt sigur ca e si acesta un factor prin care organismul lupta mai greu cu aceste boli, ma repet, banale pentru majoritatea dintre noi. Insa eu cred ca alta e cauza. Sau cauzele, pentru ca sunt 3, la fel de banale ca si boala in sine:

Alimentatia

Sa o recunoastem cu totii: alimentele cumparate din magazine, ba mai noi chiar si din piete, sunt apa de ploaie. Crescute cine stie in ce conditii, multe dintre legumele si fructele de pe tarabe au ajuns coapte pe vapoare, cremvustii, parizerul si alte carnuri sunt facute din cine stie ce produse, animalele crescute pentru carne sunt hranite cu cine stie ce steroizi, aproape fiecare conserva, ruda de salam sau orice alt aliment contine gluten si in plus, pe langa toate astea, mai adaugam si noi in stomac o gramada de sucuri, chips-uri si alte porcarii. Chiar si cei care incearca sa manance mai sanatos si mai natural…..nu stiu cat de mult reusesc atata timp cat alimentele sunt procurate din magazin si nu din ograda proprie. Si chiar daca incerci sa-ti produci singur macar o parte din legume, nu poti sa le aduci la maturitate fara un tratament mai special.
In primul an de stat la casa, noi ne-am cultivat ceapa, rosii, ardei, castraveti, ceva cartofi si cativa dovlecei. Desi aratau jalnic comparativ cu ce se gasea prin magazine si piete, gustul a fost incomparabil mai bun, insa va spun ca daca nu le stropeam la greu, nu cred ca am fi avut productie, desi zona noastra e considerata una cu un pamant roditor.
Ideea e ca stilul nostru de viata si alimentatia actuala, slabeste in mod constant rezistenta organismului.

Medicamentatia

Reclama e sufletul comertului se spune. Si cat adevar exista in aceste vorbe. Pentru ca reclama a umplut buzunarele companiilor producatoare de “medicamente placebo” cum le spun eu. Ma refer la cele care se pot elibera in general fara o reteta si care sunt – dupa parerea mea, ma repet – apa de ploaie. Da, iti dau o senzatie de mai bine, dar nu te fac deloc mai bine. Si de ce ar face-o? Daca te-ai face bine nu ai mai fi nevoit sa cumperi medicamentul, iar asta nu face parte din planul de imbogatire a companiilor si a farmaciilor (care sunt si ele un pion in aceasta afacere). Desigur, are si romanul partea lui de vina, pentru ca din comoditate, el nu mai alege sa mearga si pe la doctor. Nu, el o ia direct la farmacie unde i se recomanda pe cat posibil, tot ce e mai scump si are o denumire mai comerciala, dar care ajuta tot atat cat ajuta si un ceai cald cu lamaie. Asa ca organismul, slabit cum e, lupta pentru mai mult timp pentru a iesi invingator dintr-o batalie care ar trebui castigata cu usurinta.

Tratamentul

Aici ajung de fapt unde vroiam sa ajung: acum 3 saptamani, inevitabil, sotia s-a imbolnavit si ea. 2 saptamani a tot dus raceala de la o zi la alta cu tot felul de medicamente din acelea pe care le vedeti in fiecare zi la televizor. Eu am rezistat eroic pe langa ea, insa zilnic, imi luam cate o lingurita de miere, dimineata si seara. Cand a venit caldura, am lasat si eu putin garda si din pacate, joi a inceput sa ma ia raceala si pe mine. Ba, chiar m-a luat cu o raceala serioasa de nu am fost bun de nimic in prima zi. Pe vineri, cam la fel, insa tot vineri e si ziua in care am mers la parinti, unde mama mi-a aplicat un tratament babesc asa cum numai in copilarie am mai avut parte: miere din plin si o frectie buna din cap pana in picioare cu apa si otet. Pe sambata dimineata eram in picioare, iar pe duminica nu mai aveam nimic. 3 Zile, atat a durat la mine o raceala care initial a inceput mai teribil decat a sotiei.
Lumea a uitat de leacurile babesti si din pacate, acorda mai multa importanta produselor din reclame decat celor care timp secole, si-au dovedit eficienta. Nu spun ca nu sunt si oameni pentru care medicamentele de generatie noua nu functioneaza. Spun doar ca daca am avea mai multa grija de noi si daca ne-am aduce aminte ceva mai des de tratamentele clasice, sanatatea noastra ar avea mai putin de suferit in cazul acestor boli.

Si inca un mic sfat personal (de fapt, asta vine chiar din Egiptul antic): o lingurita de mire pe zi, te tine departe de doctori si de doctorii.

One thought on “Banala raceala, acum pentru o perioada mai lunga

  1. Intotdeauna voi fi de partea naturalului. Foarte buna postare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>