Am plantat o speranta

For english version of this post, click here (Warning: it’s a bad google translate page).

Exact acum doi ani, spuneam pe acest blog ca dupa ce ne este gata casa, am sa pantez cel putin un pom sau un copacel. Astazi, ma uit mandru peste cateva poze ce le am cu intreg procesul de constructie. De fapt, ma uit chiar la casuta noastra care chiar daca nu e gata in totalitate, este mandria noastra. Bine, asta nu pentru mult timp, nu de alta, dar nu mai avem mult si-si va face aparitia cea mai MARE realizare a noastra :).

Insa am cam deviat de la ce vroiam eu sa spun aici. Spuneam ca odata ce e gata casa voi planta cel putin un copacel. Uite ca inca nu e gata casa, si am reusit sa plantez nu unul, ci 4 copacei si sunt sigur ca nu va voi opri aici si ca voi mai planta si altii, nu doar in curtea noastra. Mai mult, bradul nostru de Craciun (imediat e si el aici) va fi unul permanent, plantat in umila noastra curte.

Poate ca nu e mult. De fapt sunt sigur ca nu am realizat mai nimic cu toate astea, pentru ca la nivelul intregii planete, incalzirea globala are un ritm mult mai accelerat, ce nu se poate incetini cu un copacel plantat. Cu doar unul sigur nu, insa poate cu 100 …… schimbam putin placa. Cu 1000….deja cred ca putem vorbi de o schimbare, chiar daca e sa fie minuscula. Si nu vreau sa va aud ca nu exista incalzire globala, mai ales acum ca a dat frigul. Da! Daca te-ai nascut de doar cativa ani, sigur nu iti dai seama de acest lucru, insa eu tin minte ca pe cand eram un copil, iarna venea intotdeauna prin septembrie/octombrie si venea serios, cu zapada din plin, de ne saturam de ea. Acum….cine poate spune ca in afara de zonele de munte are parte de zapada serioasa? Spuneti ca e frig? Da, e frig acum pentru ca asa e normal, insa nu mi se pare normal ca acest frig sa vina atat de tarziu, sa avem parte de ierni cu zapada cat sa iti faci un bulgare, iar acestea sunt doar exemplele locale. La nivel global, situatia e mai grava.

E drept, mai trebuie luat in calcul un element: toate schimbarile prin care trece planeta in acest moment, sunt normale. Adica in istoria de 4 miliarde de ani (cam cat are pamantul), numarul de schimbari climatice pe care le are planeta noastra la activ este enorm. Se stie asta la fel cum se stie ca, inevitabil, va urma o noua era glaciara candva. Noi insa, acceleram mult prea mult aceste procese care duc la schimbarea planetei, iar asta deja nu mai e ok. Planeta stie ce face de unsa singura, noi insa….ne batem joc de ea si, fara sa ne dam seama, ne batem joc si de generatiile care urmeaza. Eu intr-un fel sunt chiar ingrozit cand ma gandesc in ce lume isi va face aparitia micutul nostru. Sunt sigur ca se va adapta si cine stie, poate inca va mai avea parte de multe din frumusetile acestei planete, insa mi-e teama ca nepoteii mei (sper sa fie mai multi) nu vor mai avea acest noroc.

blog Action DayAsa ca nu mai stati pe ganduri, plantati si voi un copacel, mai scoateti din priza cate un aparat ce nu-l folositi, v-as spune si sa reciclati, insa inca la noi o faceti degeaba, pentru ca la groapa de gunoi tot la comun ajunge gunoiul. Daca sunteti design-eri, puteti sa ajutati si voi putin. Nu e mult, insa putin cate putin se strange si cine stie, in acest fel, poate generatia generatiei urmatoare va mai avea o sansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>